GLOBALGAP

GLOBALGAPSTANDARD DOBRE POLJOPRIVREDNE PRAKSE


Kao vodeći svetski standard u oblasti poljoprivrede, priznat u preko 120 zemalja širom sveta, Global GAP predstavlja sistem koji za cilj ima da uspostavi bezbednu i održivu poljoprivrednu proizvodnju.

Pokrivajući sve faze proizvodnje, od pripreme zemljišta do skladištenja, Global GAP istovremeno pomaže poljoprivrednicima da lakše dobiju sertifikat za svoj proizvod i ujedno ih povezuje sa vlasnicima trgovinskih lanaca, omogućavajući im da na taj način lakše plasiraju svoju robu na sve zahtevnijem i konkurentnijem tržištu.

Posedovanje sertifikata Global GAP jasno pokazuje da je Vaša roba potpuno zdrava, bezbedna i ispravna, što automatski ostvaruje veće poverenje klijenata u Vaše proizvode, a samim tim dolazite u priliku da povećate Vašu proizvodnju i ostvarite veći prihod od prodaje.

Takođe, ovaj standard podstiče i pomaže poljoprivrednicima da vode računa o zaštiti resursa i životne sredine, odnosno da uspostave odgovornu upotrebu vode, energetsku efikasnost i kontrolu zagađenja.


PREDNOSTI 

GlobalGAP donosi brojne prednosti organizacijama, a između ostalog, sertifikacija ovog standarda omogućava sledeće:

• Smanjenje rizika od proizvodnje nebezbedne hrane;

• Lakši plasman robe na tržište i uspostavljanje saradnje sa dobavljačima i trgovinskim lancima;

• Uspostavljanje efikasnijeg i organizovanijeg poslovanja;

• Smanjenje troškova usled smanjenja broja inspekcija na gazdinstvu;

• Usklađivanje svog poslovanja sa zakonskim normama po pitanju bezbednosti hrane i zdravlja radnika;


UVOĐENJE

Bez obzira na to da li ulažete u standard Global GAP da biste unapredili svoje poslovanje ili kao odgovor na zahtev kupaca, uvođenje ovog standarda zahteva dobru pripremu.

Prilikom uvođenja Global GAP-a, mi Vam stojimo na raspolaganju za upoznavanje sa zahtevima standarda sa ciljem njegove uspešnije primene.


SERTIFIKACIJA

Prilikom sertifikacije, proizvođači se opredeljuju za jednu od dve opcije:

Opcija 1: pojedinačna sertifikacija poljoprivrednog proizvođača;

Opcija 2: grupna sertifikacija udruženja poljoprivrednih proizvođača ("PMO" ili druga kooperativa ili zadruga) koji su uveli GlobalGAP sistem menadžmenta;

Postupak sertifikacije se sprovodi kroz sledeće korake:

• Sertifikacija podrazumeva posetu ocenjivača koji utvrđuje usaglašenost sa zahtevima GlobalGAP-a, predlaže inovativne ideje u pogledu ispunjenja zahteva i predlaže mere za unapređenje.

• Sertifikat delom služi za komunikaciju između proizvođača i trgovaca;

• Gazdinstva koja proizvode više proizvoda se redovno proveravaju jednom godišnje i eventualno, u retkim slučajevima, moguće su dodatne nenajavljene posete;

• Sertifikacija se odnosi na registrovane površine i proizvode individualnog proizvođača (grupe proizvođača, zadruge), a sertifikat važi godinu dana.


ODRŽAVANJE

Održavanje sistema Global GAP se sprovodi redovnim posetama od strane konsultanta, kako bismo bili sigurni da sprovodite zahteve sistema, unapređujete sistem i istovremeno uspostavljate bolji i kvalitetniji način rada na Vašem gazdinstvu. U svakom trenutku, provera Global GAP sertifikata može se izvršiti putem internet baze podataka, preko jedinstvenog Global GAP broja koji se dodeljuje svakom proizvođaču.

Uvedite Global GAP na Vašu farmu ili poljoprivrednu proizvodnju tako što ćete nam poslati Zahtev za ponudu.

Popunite online formular i pošaljite nam zahtev za ponudu