Neprestano unapređujte Vaše poslovanje uz pomoć HACCP-a
Analiza rizika i kritične kontrolne tačke (HACCP, na engleskom „Hazard Analysis and Critical Control Point“) predstavlja sistemski preventivni pristup bezbednosti hrane, koji se odnosi ne samo na fizičke, hemijske i biološke opasnosti, već i na preventivni postupak kojim proizvođač posmatra, vrši kontrolu, identifikuje i analizira izvesne kritične tačke u proizvodnji hrane, na kojima eventualno može doći do njihove kontaminacije.
Kao šema koja je u potpunosti usklađena i ispunjava sve kriterijume izdate od strane „Codex Alimentarius Commission“ (CAC), koja je utvrđena od strane Svetske zdravstvene organizacije i Prehrambeno-poljoprivredne organizacije Ujedinjenih nacija, HACCP standard ima suštinsku važnost prilikom ispunjavanja svih nacionalnih i međunarodnih propisa u vezi sa bezbednošću i ispravnošću hrane. Pogodan je za primarne i sekundarne proizvođače jednako koliko i za prerađivače i za mnoge kompanije koje se bave ovom delatnošću može predstavljati ključ njihovog uspeha pri plasiranju svojih proizvoda na tržište.
Kome treba HACCP standard?
HACCP je regionalno rasprostranjen sistem i primenjuju ga organizacije različih veličina i delatnosti:
- Sve organizacije koje se bave proizvodnjom i preradom hrane (pekare, mesare, mlekare, klanice, poslastičarnice, proizvođači alkoholnih i bezalkoholnih pića, prerađivači voća i povrća, proizvođači konditorskih proizvoda itd);
- Svi proizvođači i prerađivači vode za piće, kao i vode koja se upotrebljava, odnosno dodaje tokom pripreme, obrade ili proizvodnje hrane;
- Sve organizacije koje se bave pakovanjem i prepakivanjem prehrambenih proizvoda;
- Sve organizacije koje se bave skladištenjem, transportom i distribucijom svih prehrambenih proizvoda;
- Sve organizacije koje se bave pripremom i distribucijom hrane za potrebe bolnica, dečijih ustanova, hotela, restorana, avionskih i drugih kompanija;
- Svi objekti javne i kolektivne ishrane (javne kuhinje, kantine, bolnice, vrtići, škole itd);
- Svi ugostiteljski objekti, ketering usluge, usluge isporuke gotove hrane itd.
Šta donosi HACCP standard?
Svaka organizacija koja u svoje poslovanje uvede HACCP standard ne samo da dobija sertifikat kojim pokazuje da ispunjava sve domaće i međunarodne propise po pitanju bezbednosti hrane, već u isto vreme stiče mogućnost da mnogo lakše i efikasnije proširi svoje poslovanje i na inostranom tržištu.
Štaviše, sistem HACCP Vam omogućava da:
- Obezbedite kvalitet i bezbednost hrane;
- Ulijete poverenje proizvođačima, zainteresovanim stranama i dobavljačima o Vašim kontrolama;
- Integrišete HACCP sistem sa ISO 22000, sa ciljem unapređenja sistema upravljanja bezbednosti hrane;
- Efektivno upravljate rizicima bezbednosti hrane kroz ceo lanac snabdevanja;
- Redovno preispitujete i unapređujete Vaš sistema kako bi ostao efektivan;
- Ispunjavate zahteve zakonske regulative i efikasniji inspekcijski nadzor;
- Povećate konkurentnost Vaše organizacije na međunarodnom tržištu;
- Omogućite efikasno uvođenje novih tehnologija i proizvoda;
- Povećate profit kroz stalnu proizvodnju sigurnog proizvoda;
- Obezbedite dokaze o sigurnoj proizvodnji i rukovanju sa prehrambenim proizvodima;
- Povećate poverenje proizvođača u vlastiti proizvod, čime se obezbeđuje poverenje potrošača u sposobnost preduzeća;
- Zadovoljite zahteve potrošača za HACCP, kao i međunarodne standarde;
- Usaglasite poslovanje Vaše firme sa zakonskim propisima.
Takođe, u slučaju da ste već počeli sa uvođenjem HACCP standarda, možemo Vam pomoći da lakše i jednostavnije završite čitav proces i tako steknete više pogodnosti koje Vam nudi ovaj sistem.
Samo izaberite fazu u kojoj se nalazite i počnite već danas sa stvaranjem bolje budućnosti za Vaš posao.