ISO 39001

ISO 39001
SISTEM UPRAVLJANJA BEZBEDNOŠĆU DRUMSKOG SAOBRAĆAJA


Saobraćajne nezgode su postale mera bezbednosti ljudi i imovine u oblasti društvenog života. Računa se da je od postanka motornog vozila do danas u saobraćajnim nezgodama drumskog saobraćaja poginulo preko 20 miliona ljudi, pri čemu je još oko 15 miliona njih ostalo nesposobno za bilo kakav rad. Prema poslednjim podacima, u svetu godišnje usled saobraćajnih nezgoda pogine oko 250.000 ljudi, dok lakše ili teže povrede pretrpi preko sedam miliona lica.

Iz tog razloga, međunarodno priznati standard ISO 39001 utvrđuje zahteve za sistem upravljanja bezbednošću drumskog saobraćaja (BDS), sa ciljem da omogući delovanje organizacije u sistemu drumskog saobraćaja u smislu smanjenja poginulih i teško povređenih u nezgodama na koje organizacija može da utiče.

Ukratko, standard ISO 39001 pomaže firmama i organizacijama da:

• Doprinesu nacionalnim i globalnim naporima za prevenciju smrtnih slučajeva i teških telesnih povreda prouzrokovanih saobraćajnim nezgodama;

• Demonstriraju svoju posvećenost rešavanju problema od izuzetnog značaja za globalnu javnost;

• Prikažu sebe kao kolektiv koji izuzetno vodi računa o bezbednosti svojih zaposlenih, svojih klijenata i saradnika, ali i svih građana iz zajednice kojoj pripadaju;

• Smanje troškove nastale usled saobraćajnih nezgoda, izbegnu organizacionce komplikacije u poslovanju nastale usled tih nezgoda i smanje broj izostanaka zaposlenih sa radnog mesta usled povreda zadobijenih u saobraćajnoj nezgodi;

• Efikasno iskoriste svoje postojeće resurse za doprinos bezbednosti u drumskom saobraćaju.

Bez obzira na to da li ste se tek sada odlučili da u svoju firmu uvede standard ISO 39001 ili ste već započeli sa ovim procesom, Mobes group je tu da Vam pomogne da čitav posao završite mnogo lakše i jednostavnije. Samo izaberite fazu u kojoj se nalazite i počnite već danas sa stvaranjem bolje budućnosti za Vašu organizaciju.


UPOZNAVANJE

Otkrijte najbolji način da započnete sa sertifikacijom sistema upravljanja bezbednošću drumskog saobraćaja ISO 39001 i saznajte zbog čega ovaj standard može da doprinese svakoj vrsti poslovanja, bez obzira na to da li se radi o velikim ili malim organizacijama.

ISO 39001 će pomoći Vašoj organizaciji da doprinese bezbednosti u drumskom saobraćaju i izbegne sve nepotrebne štetne efekte prouzrokovane mogućim nezgodama u kojima učestvuju zaposleni u Vašoj organizaciji. Ovaj standard predstavlja značajan alat za unapređenje Vašeg biznisa i procesa koji će poboljšati Vaš imidž u javnosti i na tržištu.

Dobra priprema je ključna kako biste izvukli najbolje iz ISO 39001. Mi Vam nudimo alate, usluge, tehnike i eksperte kako biste stekli samopouzdanje i započeli sa procesom uvođenja ISO 39001.


UVOĐENJE

Bez obzira na to da li ulažete u standard ISO 39001 da biste unapredili svoje poslovanje ili kao odgovor na zahtev tendera, uvođenje ovog standarda zahteva dobru pripremu.

Prilikom uvođenja ISO 39001, mi Vam stojimo na raspolaganju za upoznavanje sa zahtevima standarda sa ciljem njegove uspešnije primene.

Kako da primenite ISO 39001?

Bez obzira na to da li se radi o velikoj ili maloj organizaciji koja implementira ISO 39001, postoji niz elemenata koji se moraju uzeti u obzir tokom tog procesa.

ISO 39001 je snažan alat za unapređenje Vašeg poslovanja, a angažovanje zaposlenih je takođe veoma važno prilikom uvođenja ovog standarda, pri čemu se posebna pažnja usmerava ka onima koji će rukovoditi sistemom upravljanja bezbednosti drumskog saobraćaja. Oni moraju biti dovoljno obučeni kako bi se sistem efikasno sproveo.

Mobes Group je tu da Vam pomogne da uklonite sve poteškoće u vezi sa uvođenjem standarda ISO 39001, sa svojim jednostavnim paketom alata i usluga koje nudimo. Saznajte koliko ste dobro pripremljeni popunjavanjem Zahteva za ponudu.

Saveti prilikom uvođenja ISO 39001:

• Obezbedite podršku i posvećenost višeg menadžmenta;

• U celokupnom poslovanju obezbedite dobru internu komunikaciju;

• Uporedite svoje postojeće sisteme upravljanja bezbednosti drumskog saobraćaja sa zahtevima standarda ISO 39001;

• Obezbedite povratne informacije od relevantnih izvora o trenutnom sistemu upravljanja bezbednosti drumskog saobraćaja;

• Uspostavite tim za implementaciju kako biste dobili najbolje rezultate;

• Isplanirajte i dodelite uloge, obaveze i rasporede;

• Prilagodite principe upravljanja bezbednošću drumskog saobraćaja ISO 39001 Vašem poslovanju;

• Motivišite uključenost zaposlenih raznim obukama i podsticajima;

• Podelite svoje znanje o ISO 39001 sa zaposlenima i podstaknite ih da se obuče za interne auditore;

• Redovno preispitujte svoj sistem upravljanja bezbednošću drumskog saobraćaja kako biste se uverili da ga neprestano unapređujete.


SERTIFIKACIJA

Kako bismo Vam pomogli da lakše sertifikujete sistem upravljanja bezbednošću drumskog saobraćaja, kroz sam proces sertifikacije će Vas voditi konsultant iz kompanije Mobes Group, koji ima relevantno iskustvo u Vašoj oblasti industrije.

Koraci sertifikacije ISO 39001:

1. Analiza neusaglašenosti

Analiza neusaglašenosti predstavlja opcionu aktivnost koja se sprovodi pre same procene. Izbliza ćemo sagledati Vaš postojeći sistem upravljanja bezbednošću drumskog saobraćaja i uporediti ga sa zahtevima standarda ISO 39001. To je zaista isplativ način da proverite da li postoje oblasti koje treba unaprediti, pre nego što se izvrši formalna procena.

2. Formalna procena

Formalna procena je dvostepeni proces. Prvo će konsultant da preispita spremnost Vaše organizacje za procenu, proveravanjem neophodnih procedura standarda ISO 39001 i načina kontrolisanja koji su tu razvijeni. Detalji naših analiza će biti podeljeni sa Vama i u slučaju pronalazaka neusaglašenosti, imaćete mogućnost da ih rešite. U slučaju kada su svi zahtevi ispunjeni, prelazi se na procenu nivoa implementacije procedura i kontrolu u okviru organizacije, prema zahtevima sertifikacije ISO 39001.

3. Sertifikacija

Kada se postigne nivo sertifikacije, dobićete sertifikat ISO 39001 koji ima važnost tri godine, pod uslovom godišnje provere. Sa tim sertifikatom, posedujete formalan dokaz da Vaša organizacija posluje prema zahtevima standarda ISO 39001 i na taj način vodi brigu ne samo o internim resursima i procesima, već i o zahtevima klijenata i ostalih zainteresovanih strana.


ODRŽAVANJE

Uvođenje standarda ISO 39001 se ne radi samo zbog sertifikacije, već i zbog toga što Vam daje smernice o tome kako da konstantno poboljšavate Vašu organizaciju. Održavanje sistema upravljanja bezbednošću drumskog saobraćaja se sprovodi redovnim posetama od strane konsultanta, kako biste bili sigurni da ne samo sprovodite zahteve standarda ISO 39001, već i da sam sistem unapređuje i dodaje vrednost Vašoj organizaciji.

Popunite online formular i pošaljite nam zahtev za ponudu