Blog
  john-schnobrich-FlPc9_VocJ4-unsplash

  Standardi sigurnosti informacija i njihov značaj

  ISO 27001 je standard koji se bavi bezbednošću informacija. To je dakle sistematičan pristup, ali i skup procedura i sistema koje uključuju tehničke, fizičke i zakonske kontrole koje su deo informacionog sistema.

  U osnovi, ISO 27001 standard se bavi fizičkim i tehničkim obezbeđivanjem IT infrastrukture i zaštiti osetljivih podataka od neovlašćenog korišćenja. Standardi za sigurnost informacija pomažu kompanijama da bolje upravljaju svojim informacionim sredstvima i uspostave kontrole koje će osigurati bolje čuvanje podataka.

  Zaštita informacija se sprovodi sa ciljem da se nekoj organizaciji obezbedi kontinuirano poslovanje, a rizici od potencijalnih šteta potpuno eliminišu ili svedu na minimum.

  Zašto je važan ISO 27001?

  ISO 27001 standard ne samo da obezbeđuje kompanijama neophodna znanja pri zaštiti svojih informacija, već kompanija može da dobije sertifikat ISO 27001 i na taj način dokaže svojim klijentima i partnerima da su njihovi podaci bezbedni.

  Pojedinci takođe mogu dobiti sertifikat ISO 27001 pohađanjem kursa i polaganjem ispita i na taj način potencijalnim poslodavcima pokazati svoje veštine implementacije ili revizije sistema upravljanja bezbednošću informacija.

  Pošto je međunarodni standard ISO 27001 lako prepoznatljiv u svetu, on povećava poslovne mogućnosti kako za organizacije tako i za pojedince.

  Koja su tri principa ISO 27001?

  Osnovni cilj ISO 27001 je da obezbedi:

  • Poverljivost: Samo ovlašćena lica imaju pravo pristupa informacijama.
  • Integritet: Samo ovlašćena lica mogu menjati informacije.
  • Dostupnost: Informacije moraju biti dostupne ovlašćenim licima u bilo kom momentu.

  Uvođenje ISO 27001 omogućava vašoj organizaciji da prepozna potencijalne rizike i uvede odgovarajuće kontrole kako bi smanjilo ili u potpunosti eliminisalo narušavanje bezbednosti informacija.

  Ključni element ISO 27001 je procena rizika koja procenjuje verovatnoću pojave neželjenih efekata po bezbednost informacija kao i posledice kojih se tom prilikom mogu javiti.

  Upravljanje rizicima je stalan i kontinuiran proces dok se neprekidno proveravaju potencijalne opasnosti po bezbednost informacija. Ukoliko se proces procene rizika kvalitetno sprovede, odluke o načinu upravljanja bezbednosnih informacija se lakše donose. Implementacija ovog standarda pruža vašim klijentima uverenje da je vaše poslovanje profesionalno, a njihovi podaci bezbedni.

  14 faza koje ISO 27001 obuhvata

  ISO 27001 je trenutno najšire prihvaćeni međunarodni standard bezbednosti informacija i koriste ga organizacije širom sveta. Prateći ISO 27001, organizacije mogu biti sigurne da su njihovi ISMS-ovi (Information security management system) ažurni i u skladu sa trenutno najboljim praksama.

  Da bi to učinili, ISO 27001 pruža sveobuhvatan okvir koji pomaže organizacijama da razviju i održavaju bezbedan ISMS.

  ISO 27001 je podeljen u 14 faza:

  • Politika bezbednosti informacija
  • Organizacija informacione bezbednosti
  • Procena rizika
  • Upravljanje imovinom
  • Kontrola pristupa
  • Kriptografija
  • Fizička i informatička bezbednost imovine
  • Operativna bezbednost
  • Upravljanje komunikacijama
  • Nabavka, razvoj i održavanje sistema
  • Odnosi sa dobavljačima
  • Usklađenost sa zakonskim zahtevima i industrijskim standardima
  • Upravljanje kvalitetom informacija
  • Praćenje i pregled rizika

  Priprema za ISO 27001 sertifikat

  Koristeći dole navedene korake, organizacije se mogu pravilno pripremiti uvođenje ISO 27001 sertifikacije. Ovaj sertifikat pomaže u zaštiti njihovih kritičnih podataka i u skladu sa važećim zakonima i propisima:

  • Korak 1. Napravite ISMS usklađen sa standardom ISO 27001.
  • Korak 2. Identifikujte rizike i razvijte strategije koje će se baviti tim rizicima.
  • Korak 3. Implementirajte procese i kontrole u skladu sa ISO 27001.
  • Korak 4. Neka ISO akreditovano sertifikovano telo proceni usaglašenost.
  • Korak 5. Redovno pratite svoju usklađenost sa ISO 27001.

  Sedam razloga da uvedete standard ISO 27001

  Preduzeća koja učestvuju u tenderima često moraju imati ISO standard 27001, a posebno ako vrše rukovanje i obradu podataka i informacija. Ukoliko se odlučite da aplicirate za ISO 27001, to će vašoj organizaciji doneti izrazitu konkurentsku prednost.

  Hajde da pogledamo neke od benefita koje vaša kompanije može ostvariti uvođenjem ovog ISO standarda.

  Kredibilitet

  Ako posedujete ISO 27001 to će vašim poslovnim saradnicima uliti dodatnu dozu sigurnosti i poverenja u vaš informacioni sistem. Daće im do znanja da vi na najbolji način upravljate rizikom, što dovodi do pozitivne reputacije među klijentima i izdvaja vas od konkurencije.

  Bezbedna razmena informacija

  ISO 27001 prepoznaje pretnje i rizike po bezbednost informacija i razvija sveobuhvatne planove za njihovo rešavanje. Ovaj proces može upravljati i smanjiti izloženost riziku, što osigurava bezbedniju razmenu informacija.

  Zaposleni stiču svest o značaju zaštite informacija

  Uvođenjem ovog standarda, vaši zaposleni razvijaju svest o značaju informacija sa kojim raspolažu i shvataju da je to ključni resurs u poslovanju. U isto vreme, svi zaposleni su odgovorni za bezbednost informacija na nivou cele organizacije.

  Usaglašavanje sa važećim zakonima

  Uvođenje sistema koji kontroliše bezbednost informacija pomaže vašoj organizaciji da ispuni različite zakone o zaštiti podatka.

  Unapređena analiza troškova

  Smanjeni rizici od zloupotrebe informacija dovode do manjih troškova, a ujedno povećavaju profitabilnost firme.

  Uspeh na međunarodnom tržištu

  Ako je cilj vaše organizacije bezbednost i zaštita informacija, kao i njihova implementacija u proizvodne procese, bićete u mogućnosti da ostvarite bolju saradnju sa međunarodnim organizacijama koje rade po istom principu.

  Uspeh na tenderima

  Jedan od razloga zašto se firme odlučuju na ovaj korak i uvode standard ISO 27001je taj što im pomaže u dobijanju poslova koji podrazumevaju rad sa poverljivim informacijama.

  Kada imate standard ISO 27001, vi se predstavljate klijentima kao pouzdan partner kome je zaštita sigurnosti informacija na prvom mestu.

  Podeli

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti vidljiva

  Ovo polje je obavezno

  Ovo polje je obavezno