Vesti
  globalgap-3

  GLOBAL GAP nova verzija standarda

  Nova verzija GLOBAL GAP standarda obavezna je od 1. januara 2024. godine. GLOBAL GAP v.6 postavlja nove zahteve u dobroj poljoprivrednoj praksi, uvodeći niz inovacija koje reflektuju potrebe savremenog tržišta i zahteva Globalne inicijative za bezbednost hrane (GFSI).

  U okviru GLOBAL GAP inicijative ističu se dve nove verzije standarda, a to su GLOBAL GAP IFA SMART V6 kao opšti okvir za dobru poljoprivrednu praksu i GLOBAL GAP IFA V6 GFS.

  Ključne novine

  Ključne novine nove verzije su pojednostavljenje i spajanje određenih zahteva standarda, čineći ček listu pristupačnijom i transparentnijom. Takođe, GLOBAL GAP IFA SMART V6 se približava ISO standardima upravljanja kvalitetom, uvodeći novi zahtev za procedurom upravljanja dokumentima. Svaki dokument, bilo da se radi o analizi i proceni rizika, proceduri, uputstvu ili obrascu sada mora biti kontrolisan oznakom, verzijom i datumom izdanja.

  GLOBAL GAP IFA SMART V6 postavlja novi zahtev u vezi sa postavljanjem ciljeva i njihovim ostvarivanjem kroz plan stalnog poboljšanja na poljoprivrednom gazdinstvu. Poljoprivredni proizvođači su u obavezi da postave merljive, ostvarive ciljeve usmerene ka unapređenju sopstvene proizvodnje, bezbednosti proizvoda, smanjenju negativnog uticaja na životnu sredinu, održivom upravljanju prirodnim resursima, kao i bezbednosti i zdravlju na radu. Ciljevi treba da budu kvantifikovani, merljivi i praćeni kroz određeni vremenski period.

  Druga zahtevnija opcija predstavlja GLOBAL GAP IFA V6 GFS koja je namenjena za proizvođače čiji kupci eksplicitno zahtevaju priznatu verziju GFS standarda čime se dodatno ostvaruje kontrola u bezbednoj primarnoj proizvodnji. Takođe, podrazumeva zahtev za pribavljanje specifikacija sirovina i usluga koje poljoprivredni proizvođač kupuje i koristi, a koje mogu uticati na bezbednost hrane. Mnogi zahtevi iz prethodne verzije standarda su integrisani u jedinstvenu celinu, pojednostavljujući postupak evaluacije.

  Poseban akcenat je stavljen na integralnu zaštitu bilja, zahtevajući od poljoprivrednog proizvođača da kreira plan sa opisom mera koje će primenjivati u cilju suzbijanja bolesti, korova i štetočina. Novi zahtevi obuhvataju pravilnu upotrebu i skladištenje opreme za pranje i podmazivanje, uz izradu programa praćenja mikrobiologije proizvodne sredine na osnovu procene rizika. Ovaj program ima za cilj procenu efikasnosti postupaka čišćenja i pranja, identifikaciju potencijalnih izvora zagađenja.

  GLOBAL GAP IFA SMART V6 se pozicionira kao vodeće rešenje za osiguranje u pametnim farmama za voće i povrće. Ovaj standard omogućava proizvođačima širom sveta da procene, pokažu i unaprede svoju odgovornu poljoprivrednu praksu.

  GLOBAL GAP IFA SMART V6 i GLOBAL GAP IFA V6 GFS imaju za cilj unapređenje sigurnosti hrane, održivosti i kvaliteta poljoprivredne proizvodnje na globalnom nivou.

  Podeli

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti vidljiva

  Ovo polje je obavezno

  Ovo polje je obavezno