Oblasti
  Poljoprivreda

  Obezbedite efektivan sistem kvaliteta u primarnoj proizvodnji hrane sa ciljem permanentnog napretka i razvoja u ovoj oblasti

  Danas se mnogo priča u standardima u svim oblastima proizvodnje, a najviše vezano za primarnu proizvodnju hrane. Hiperprodukcija i sve veći zahtevi internacionalnog tržišta su doveli do pada u kvalitetu proizvoda, smanjenoj kontroli i čak do nezdravih proizvoda koji dolaze do krajnjeg korisnika. Kako bi to izbegli, naša kompanija omogućava set standarda kojima se dokazuje kvalitet, ispravnost, bezbednost proizvoda koji stiže do korisnika. Na taj način se proizvodi lakše nađu na domaćem tržištu i u ponudi svetskih trgovinskih lanaca.

  Najčešće zastupljeni standardi u ovim oblastima su:

  Global GAP

  GLOBAL GAP je sistem mera koji osigurava kvalitet namirnica i primenjiv je na sve tipove primarnih proizvoda. Uvođenjem ovog standarda organizacije jačaju poverenje kod kupaca sa aspekta kvaliteta i zdravstvene ispravnosti poljoprivrednih i drugih primarnih proizvoda kao i smanjenja negativnih uticaja na životnu sredinu dosadašnjim načinom poljoprivredne proizvodnje, sigurnosti zaposlenih u poljoprivrednoj proizvodnji i uzgoja životinja. Saznajte više o standardu GLOBAL GAP ovde.

  GRASP

  Kao dobrovoljni dodatak standarda Global GAP, GRASP je uspostavljen kao metod procene rizika u socijalnoj praksi u poljoprivredi. Iako nije obavezan deo Global GAP-a, danas se sve veći broj dobavljača i trgovaca na malo odlučuju da uvođenje ovog dodatka postave kao obavezu pred poljoprivrednike od kojih otkupljuju proizvode. Više o GRASP-u možete saznati ovde.

  Organska proizvodnja

  Organska proizvodnja predstavlja način poljoprivredne proizvodnje koji ekološka znanja i poljoprivrednu praksu objedinjuje u sistem koji kao proizvod daje kvalitetnu i zdravstvenu bezbednu hranu.

  Predstavlja proizvodnju bez veštački dobijenih đubriva i hemikalija i funkcioniše kao održiva jedinica koja uključuje biljke, životinje, mikroorganizme, insekte, organske i mineralne materije zemljišta, pa čak i ljude. Više o organskoj proizvodnji možete saznati ovde.

  BRC The British Retail Consortium

  Cilj BRC standarda je da definiše kriterijume kvaliteta i bezbednosti u okviru proizvodne organizacije radi isporuke hrane maloprodajama, njihovim isporučiocima ili drugim korisnicima standarda. Implementacijom ovog standarda kompanija uspostavlja sistem samounapređenja kvaliteta, higijene i bezbednosti proizvoda. Saznajte više o standardu BRC ovde.

  HACCP Analiza opasnosti kritičnih kontrolnih tačaka

  HACCP je od izuzetnog značaja za bezbednost hrane jer ima za cilj da osigura proizvodnju i promet zdravstveno sigurne hrane. Njegova primena je široko rasprostranjena u svetu Pomoću HACCP sistema identifikuju se i kontrolišu zdravstvene opasnosti koje predstavljaju rizik za bezbednost hrane. Saznajte više o standardu HACCP ovde. Saznajte više o standardu HACCP ovde.

  IFS Internacionalni standard za hranu

  IFS je danas široko primenjen svetski standard kontrole bezbednosti hrane i nivoa kvaliteta proizvođača. Standard je razvijen kako bi proverio kompetentnost proizvođača hrane u pogledu bezbednosti, ali i kvaliteta hrane uz pomoć jednog standarda, čime štedi i vreme i novac kompanijama. Saznajte više o standardu IFS ovde.