Organska proizvodnja
  Hrana

  Organska proizvodnja

  Neprestano unapređujte Vaše poslovanje uz pomoć organske proizvodnje

  Organska proizvodnja predstavlja način poljoprivredne proizvodnje koji ekološka znanja i poljoprivrednu praksu objedinjuje u sistem koji kao proizvod daje kvalitetnu i zdravstvenu bezbednu hranu.

  Za bavljenje organskom proizodnjom, neophodno je dobro poznavanje svih ekoloških faktora, a pogotovo plodnost zemljišta na kojem se organska proizodnja odvija. Postoje dva tipa ove vrste proizvodnje, a tu su organska biljna proizvodnja i organski uzgoj životinja, a u oba slučaja, glavni princip u čitavom procesu predstavlja poštovanje bioloških ciklusa, baš onakih kakvi se odvijaju u prirodi.

  Cilj organske proizvodnje jeste da doprinese zdravlju onih koji konzumiraju organske proizvode, ali i generalno zdravijem ekosistemu na Zemlji. Iz tog razloga, u organskoj proizvodnji je zakonom zabranjena upotreba pesticida, kao i genetski modifikovanih organizama.

  Faze
  1
  1. Karakteristike

  Saznajte šta zapravo predstavlja Organska proizvodnja i zbog čega je pogodna za Vaše poslovanje.

  Saznajte više
  2
  2. Ciljevi

  Otkrijte najbolji način da započnete organsku proizvodnju i na koji način naša kompanija može da Vam pomogne u tome.

  Saznajte više
  3
  3. Prednosti

  Proverite kakve su pogodnosti koje nudi organska proizvodnja.

  Saznajte više
  4
  4. Sertifikacija

  Napravite nezavisnu procenu i pribavite sertifikat za Vaš biznis.

  Saznajte više

  1. Karakteristike

  Neke od najvažnijih karakteristika organske proizvodnje su:

  – Upotreba plodoreda prilikom gajenja kultura;

  – Stroga ograničenja upotrebe hemijsko-sintetičkih pesticida i veštački proizvedenih đubriva, antibiotika za lečenje stoke, aditiva hrani itd;

  – Zabranjeno korišćenje genetski modifikovanih organizama;

  – Korišćenje lokalnih resursa koji već postoje na farmi;

  – Biranje vrsta biljaka i životinja koje su otporne na bolesti i prilagođene lokalnim uslovima;

  – Gajenje stoke na otvorenim i slobodnim površinama i obezbeđivanje organske ishrane životinja, umesto upotrebe koncentrovane hrane;

  – Primena stočarske hrane koja odgovara različitim vrstama stoke.

  2. Ciljevi

  Organska proizvodnja teži ka sledećim ciljevima:

  – Uspostavljanje održivog sistema upravljanja za poljoprivredu;

  – Proizvodnja proizvoda visokog kvaliteta;

  – Proizvodnja široke palete prehrambenih i ostalih poljoprivrednih proizvoda, vodeći pritom računa o zahtevima potrošača za proizvodima koji su proizvodeni na načine koji ne štete životnoj sredini, kao ni zdravlju ljudi, životinja i biljaka.

  3. Prednosti

  Dok se konvencionalna poljoprivredna proizvodnja zasniva na upotrebi mehanizacije, mineralnih đubriva i hemikalija, sa ciljem povećanja prinosa i sticanja što većeg profita, organska proizvodnja se bazira na principima smanjenja antropogenog uticaja na životnu sredinu, istovremeno omogućujući proizvodnju hrane na što prirodniji način.

  To znači da ne samo da predstavlja proizvodnju bez veštački dobijenih đubriva i hemikalija, već funkcioniše kao održiva jedinica koja uključuje biljke, životinje, mikroorganizme, insekte, organske i mineralne materije zemljišta, pa čak i ljude.

  4. Sertifikacija

  Organic (BIO) sertifikat garantuje da su proizvodi dobijeni u procesu organske proizvodnje. Ovaj sertifikat se odnosi na proizvodnju hrane na ekološki i etički, zdravstveno bezbedan, socijalno pravedan i ekonomski isplativ način. To se ne odnosi samo na proizvodnju visokokvalitetne hrane, već podrazumeva i brigu za životnu sredinu i očuvanje prirodnih resursa, odnosno održivost proizvodnje hrane.

  Mobes Group je tu da Vam pomogne da uklonite sve poteškoće u vezi sa dobijanjem Organic sertifikata, sa svojim jednostavnim paketom alata i usluga koje nudimo, a više informacija o tome možete dobiti tako što ćete nam poslati Vaš Zahtev za ponudu.