Neprestano unapređujte Vaše poslovanje uz pomoć IFS standarda
Šta je IFS standard?
IFS (International Food Standard) predstavlja objedinjeni standard kvaliteta i standard bezbednosti hrane, prihvaćen od strane Globalne incicijative za bezbednost hrane (Global Food Safety Initiative) i razvijen sa ciljem da proverava kompetentnost proizvođača hrane po pitanju njene bezbednosti i kvaliteta, omogućavajući pritom samim proizvođačima da uštede svoje vreme i novac.
IFS standard je namenjen pretežno robnim markama velikih trgovinskih lanaca, pa ga tako, u ovom trenutku, primenjuje devet od 10 najvećih evropskih maloprodajnih brendova, koji pritom zajedno rade na njegovom unapređenju i prilagođavanju tržištu. Ovaj standard je primenjiv dobavljače u svim fazama prerade hrane, osim kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja.
Struktura IFS standarda je prilagođena standardu ISO 9001, kao i HACCP, a pritom se takođe zasniva i na dobroj proizvođačkoj praksi (Good Manufacturing Practice) i dobroj higijenskoj praksi (Good Hygiene Practice).
Prema kodeksu trgovinskih lanaca, svi proizvođači ili trgovci brendiranom hranom moraju imati IFS sertifikat, koji im, između ostalog, omogućava:
- Iskazivanje opredeljenosti za isporuku bezbedne hrane dobrog kvaliteta;
- Olakšano poštovanje zakonskih obaveza i propisa;
- Sertifikacija prema IFS-u smanjuje troškove internih i eksternih provera korišćenjem jedinstvenog standarda;
- Povećava se reputacija preduzeća, snaga brenda i slika vaše kompanije;
- Proces sertifikacije podržava kontinuirano poboljšanje kroz nadzor i korektivne mere.
Takođe, u slučaju da ste već počeli sa uvođenjem IFS standarda, možemo Vam pomoći da lakše i jednostavnije završite čitav proces i tako steknete više pogodnosti koje Vam nudi internacionalni standard za hranu.
STRUKTURA
Svaki IFS standard ima istu osnovnu strukturu i podeljen je na dva dela: protokol provere i spisak zahteva (tehnička ček-lista).
1. Spisak zahteva (tehnička ček-lista)
Ček-lista se razlikuje kod svakog standarda i sadrži sve zahteve, kao i dobre prakse koje moraju biti implementirane od strane kompanije, ako želi da bude sertifikovana prema IFS standardu.
Ček lista sadrži oko 250 zahteva, koji obrađuju pet osnovnih tema:
- Odgovornost višeg menadžmenta,
- Sistem upravljanja kvalitetom,
- Upravljanje resursima,
- Proces proizvodnje,
- Merenje, analize, unapređenja.
2. Protokol provere
U ovom specifičnom poglavlju, obrađene su sledeće teme:
- Proces revizije, odnosno provere, od početnog zahteva kompanije do izdavanja IFS sertifikata,
- Ocenjivanje i sistem bodovanja;
- Učestalost provera (jednom godišnje);
- Tipovi provera (inicijalna, provera za obnavljanje sertifikata i kontrolne provere);
- Izbor sertifikacionog tela i sklapanje ugovora;
- Uslovi za izdavanje sertifikata.